Een geschikt drumstel vinden

Het kopen van een drumstel klinkt eenvoudig, maar is dat het wel? Het anwoord is nee! Het kan een hele klus zijn en als je er nog niet veel vanaf weet is het handig deze blog eens door te lezen. Het helpt je op weg om de juiste keuzes te maken. Er is erg veel keuze en daarom zie je vaak door de bomen het bos niet meer.

Waar koop ik een drumstel?

Een drumstel kun je online kopen. De grote winkels zoals Baxshop, Thomann en Keymusic verkopen veel drumstellen en accessoires. Vaak kun je filteren op prijs en zo een drumstel vinden dat bij jouw budget past. Vaak is de levering ook binnen 24 uur. Koop altijd een drumstel van een bekender merk. Vaak hebben grote merken ook instapmodellen.

Drumwinkel

Onze voorkeur gaat persoonlijk uit naar een fysieke drumshop. Hier kun je zelf achter een drumstel zitten en horen hoe de klank is. Het is belangrijk dat je je lekker voelt achter een drumstel. De maten zijn ook erg belangrijk. Als je klein bent zouden wij jou bijvoorbeld geen 22 inch bassdrum aanraden, maar een 20 inch. 
Ook zijn de marges op drumstellen groot, dus vaak is er nog wel wat mogelijk met de prijs, zoals korting (als je erom vraagt). Drumwinkels hebben vaak ook occasions of tweedehands drumstellen staan. Misschien staat hier wat tussen? Het is heel fijn om je te laten adviseren door een vakman of -vrouw voordat je iets aanschaft.

Tweedehands

Een goede optie is om je drumspullen tweedehands aan te schaffen. Op Marktplaats vind je veel drumstellen en accessoires. Als je zuinig met je drumstel omgaat is deze zeer lang houdbaar. Veel drummers spelen op vintage spullen die soms wel in de jaren ’50 gefabriceerd zijn! Ditzelfde geldt voor de bekkens. Zolang er geen scheurtjes in zitten kunnen deze zeer lang mee gaan.
Bij Peter Doest drumshop vind je veel tweedehands drumspullen. 
Let op: Als je van plan bent om via Marktplaats een drumstel aan te schaffen, ga dan eerst kijken. Koop niks voordat je erop gespeeld hebt, want het is heel belangrijk dat je je lekker voelt achter het drumstel. Zoek ook uit wat de nieuwwaarde is, zodat je weet of de gevraagde prijs realistisch is. Heb je een drummer in je kennissenkring? Vraag deze dan om ook een blik te werpen op het drumstel dat je op het oog hebt.

Hier een handig overzicht van de betere (betrouwbare) drummerken en hun betaalbare drumstellen in verschillende prijsklasses:

Waar moet je op letten?

Een standaard drumstel betaat meestal uit een Bassdrum (20 of 22 inch), Tomtom (10 of 12 inch), Grote tom (12 of 13 inch), Floortom (14 of 16 inch) en een Snaredrum (14 inch). Daarbij horen nog de bekkens: Hi-hat (14 inch), Ride bekken (20 of 22 inch) en Crash bekken (16 of 18 inch). 
Als je wat jonger en nog niet zo groot bent kun je het best kiezen voor een drumstel met kleinere maten (20, 10, 12, 14 inch).

Een elektronische drumstel

Klinkt leuk, maar wij raden het niet aan. Het speelgevoel is totaal anders en de geluiden zijn nooit zo mooi als bij een akoestisch drumstel. Overweeg het kopen van een elektronisch drumstel alleen als je geen andere mogelijkheden hebt qua geluidisolatie. Want zeg nou zelf, spelen zonder dat je buren er last van hebben is toch wel ideaal. Als je verder komt en beter wordt zul je merken dat het toch minder praktisch wordt. Je gaat in een bandje spelen en dan is een elektronisch drumstel niet zo handig meer. Ook ziet het er minder ‘stoer’ uit op het podium.

Vellen

Op de meeste drumstellen vind je de goedkopere fabrieksvellen. 
Wij raden je aan om deze te vervangen door vellen van het merk Remo of Evans. 
Later zullen wij nog een blog schrijven over drumvellen waarin we hier veel dieper op in zullen gaan.

Bekkens

Bekkens heb je niet zomaar gevonden. Bij een starterskit zitten vaak bekkens, maar deze zijn vaak van slechte kwaliteit. Ze klinken als blik. Wij raden bekkens aan van een A-merk. Deze merken hebben ook vaak een goedkopere serie die alsnog erg goed klinkt. 
Voorbeelden:

Zildjian: ZBT serie
Istanbul: Agop Xist serie, Agop Art serie
Sabian: B8
Meinl: MCS en HCS serie
Paiste: PST serie

Wij hopen dat deze blog jou meer inzicht heeft gegeven. Nog vragen? Laat het ons vooral weten!